HUISREGELS

In de huiskamer van de Familie Snorhaar willen we een warme en huiselijke omgeving bieden aan zowel onze katten als aan jullie. Om ervoor te zorgen dat we deze sfeer kunnen waarborgen, hebben we een aantal huisregels opgesteld voor jou als gast bij de familie.

  • Bij binnenkomst je handen reinigen met desinfecterende zeep, dit in verband met hygiëne.
  • De katten mogen niet opgetild worden. Laat ze zelf naar je toe komen wanneer zij dat willen. Katten houden van een kalme energie en een voorzichtige benadering. Jezelf voorstellen aan een kat doe je door hem of haar even aan je hand te laten snuffelen. Wanneer de kat vervolgens wegloopt is hij op dat moment niet geïnteresseerd in contact en kun je hem/haar beter met rust laten. De kans is groot dat hij/zij later terugkomt voor een aai over zijn bol gezien de nieuwsgierige aard van katten. Waar anders komt de uitspraak ‘ de kat uit de boom kijken’ vandaan 😉
  • Katten slapen zo’n 14 tot 18 uur per dag en dat is niet voor niks. Het is daarom niet de bedoeling slapende katten wakker te maken. Als een kat geen zin heeft om geaaid te worden, zal hij dat zelf aangeven door zijn/haar lichaamstaal. Wees hier alert op (verdere uitleg hierover krijg je uiteraard bij een bezoek aan het café)
  • Speel alleen met de katten met de daarvoor bedoelde kattenspeeltjes en niet met je handen. Een kat is een levend wezen, we kunnen daarom niet garanderen dat een kat in zijn enthousiasme uithaalt met zijn nageltjes. Dit is dus op eigen risico!
  • Geef de katten geen eten, ook niet een klein beetje room of melk. De katten komen niets tekort en krijgen een uitgebalanceerd dieet. Bovendien zijn er katten die speciale dieetvoeding krijgen. Deze katten kunnen ziek worden van menselijk voedsel. Zo is chocolade bijvoorbeeld erg giftig voor katten.
  • Katten zijn natuurlijk hele fotogenieke beestjes. Je mag foto’s maken van de katten, maar wel zonder flits. Daarnaast is het niet de bedoeling om de katten in rare poses te zetten zodat ze gefotografeerd kunnen worden.
  • Voor kinderen hanteren we een adviesleeftijd van 6 jaar en ouder. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de pagina ‘adviesleeftijd kinderen’.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Een kattencafé, wat is dat precies?
Stel je eens voor: koffiedrinken terwijl er een kat spinnend op schoot ligt. Meer ontspannen kan bijna niet. Dat is precies wat familie Snorhaar biedt! Niet iedereen is, om uiteenlopende redenen, in de mogelijkheid om (zelfstandig) voor een kat te zorgen. Het kattencafé biedt een plek waar kattenliefhebbers alsnog hun hart kunnen ophalen.

De huiskamer van de familie Snorhaar is een fijne plek voor zowel mens als kat. Voor de katten is de huiskamer een waar paradijs. Zo zijn er volop plekken waar de katten kunnen klimmen, luieren, spelen en slapen. Maar ook voor jou als bezoeker wordt goed gezorgd! Heerlijke plekjes om te zitten, een gevarieerde menukaart met de lekkerste drankjes en gerechten en natuurlijk heel veel kattenknuffels, boeken en spelletjes!

Kan ik ook een kat adopteren?
Nee, helaas niet. Indien we onze katten ter adoptie beschikbaar zouden stellen zou de groepssamenstelling continu veranderen. Dit is voor katten erg stressvol, daarom hebben we als doel om de groepssamenstelling zo weinig mogelijk te veranderen. Wanneer blijkt dat een kat zich bij ons niet thuis voelt en niet op zijn plek is zullen we er voor zorgen dat hij/zij een passend nieuw “gouden mandje” krijgt.

Mag ik mijn eigen kat ook meenemen?
Ondanks dat we een kattencafé zijn, is dit niet toegestaan. Katten zullen een vreemde kat in hun territorium op z’n zachtst gezegd niet waarderen. Een nieuwe kat introduceren is voor hen een hele spannende gebeurtenis en doen we altijd volgens een kennismakingsprotocol en in samenwerking met dierenasiel Tilburg en kattengedragsdeskundige. Wij adopteren geen katten van particulieren. 

Kan mijn kat bij jullie komen wonen?
Nee, dit is niet mogelijk. Onze katten zijn zorgvuldig uitgekozen door een kattengedragsspecialist. Zoals je je kunt voorstellen, moeten ze in een café met zo veel mensen goed om kunnen gaan met prikkels. Daarnaast zou een nieuwe kat de groepsdynamiek veranderen, wat erg stressvol is voor katten. Wij adopteren geen katten van particulieren. Wanneer we eventueel een nieuwe kat plaatsen werken samen met dierenasiel en een kattengedragsdeskundige. 

Mag ik mijn hond meenemen?
Nee, onze katten zijn niet gewend aan honden en zullen een spontane ontmoeting als zeer stressvol ervaren.

Is het café rolstoel toegankelijk?
Ja, voor rolstoelen van maximaal 78cm breed. Er is een rolstoelopgang voor een drempel van 10 cm. Het café heeft als entree een sluis waar de rolstoel niet in past zonder beide deuren tegelijk open te doen, daarom is dat even een lastig puntje en moet er snel gehandeld worden m.b.v. 2 personen. Kom je met een rolstoel? Zorg dan als dit kan dat je iemand bij je hebt die je kan helpen bij het naar binnen rijden. Wij kunnen je natuurlijk ook altijd helpen helpen met de sluisdeur. 

Is dat wel hygiënisch, een café waar katten rondlopen?
Iedere dag maken wij grondig schoon. Meerdere keren per dag maken wij de kattenbakken schoon.  De kattenbakken bevinden zich in een aparte ruimte met goede ventilatie. De Voedsel en Warenautoriteit geeft in haar regelgeving aan dat “de katten toegelaten mogen worden in het zitgedeelte van een horecabedrijf, maar niet in de keuken en of bewaarplaats, los van het zitgedeelte van uw café.” De keuken is dus afgesloten en nooit toegankelijk voor de katten.

Is het niet te druk voor de katten in het kattencafé?
Al onze katten zijn zorgvuldig uitgekozen op hun karakter en eigenschappen. Zo is er op gelet dat de katten mensgericht en sociaal zijn en van aandacht houden. Ze vinden het fijn om in een groep te leven en het zijn geen buitenkatten. Naast dit alles kunnen de katten zich altijd terugtrekken in onze ‘cat’s only’ ruimte, wanneer ze even lekker alleen willen zijn.

Is het niet zielig dat de katten niet naar buiten kunnen?
Bij de selectie van onze katten hebben we erop gelet dat het binnen katten zijn. Er zijn veel mensen die hun katten nooit naar buiten doen en er zijn ook veel katten die zelf helemaal niet naar buiten willen. In het café wonen alleen maar katten die geen behoefte hebben om naar buiten te gaan. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat de katten voldoende lig- klim- en beweegruimte hebben binnen het cafe. 

Klopt het dat ik entreegeld moet betalen? 
Ja, dat klopt. Bij Familie Snorhaar staat het welzijn van de katten op nummer 1 en dit brengt, anders dan bij een normaal café, extra kosten met zich mee. Denk hierbij niet alleen voeding, maar ook aan medische kosten, jaarlijkse controle en inentingen en aan het onderhoud van het café. Lees hier meer over op de pagina kattenbijdrage.